“Türkiye, TIR anlaşmasıyla Irak’tan da Avrupa’ya ulaşabilecek”

 

4.07.2025 12:28:24



IRU Başkanı Radu Dinesucu, “Irak ve Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı TIR anlaşmasıyla Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında karayolu taşımacılığı hem kolaylaşacak hem de daha da güçlenecek. Irak’ın Faw limanından Avrupa’ya da ulaşabileceksiniz” dedi.

Irak, 40 yıl sonra TIR anlaşmasını yeniden uygulamaya başladı. Bu durumun Türkiye’ye de yeni fırsatlar yaratması bekleniyor. 10. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nin ilk oturumunun konusu Dünyada Lojistik Sektörü Nasıl Evriliyor? adıyla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü FIATA Başkanı Turgut Erkeskin’in yaptığı ve IRU Başkanı Radu Dinescu ile söyleşi şeklinde gerçekleşen oturum soru-yanıt yöntemiyle yapıldı.

Radu Dinescu, “Zorluklar karşısında ayakta durabilen bir sistem kurabilmek çok önemli. Tek bir garanti ve kontrolle sınırlardan geçebilmek büyük rahatlık sağlıyor. Biz 3 farklı D sorunu ile uğraşıyorduk. Donald Trump ile dördüncü bir D sorunumuz daha oldu” sözleriyle esprili bir giriş yaptı. Ardından Turgut Erkeskin’in ilk sorusu geldi.

Irak’ta başlatılan TIR sistemi bölgesel ticareti nasıl güçlendiriyor?
Bu rotanın açılmasından dolayı Türk tarafına teşekkür ediyorum. Irak Limanı’ndan artık bütün Avrupa’ya açılabiliyorsunuz. AB’de bile ulaştırmanın %78’i karayolu üzerinden yapılıyor. Toplu bir mobilite ve yolcu taşımacılığından söz edersek yüzde 54 karayollarından sağlanıyor. Müşteriler hız ve güvenlikten memnunsalar bu rotaları tercih edeceklerdir. 26 güne kadar deniz yoluyla gidebilecekken 21 günde ulaşabilecek hale geldiler. 7 günde Türkiye’den Körfez ülkelerine ulaşmak mümkün. Irak ve Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı proje, Avrupa için de büyük bir fırsat sağlayacaktır. Çok iyi otoyollarımız var ama geçiş için günlerce bekliyorsanız sorun var demektir.

Irak uzun yıllar Türkiye’nin en iyi ticaret partneri. İhracatın büyük kısmı geçmişte Irak’a gidiyordu, ama konu Irak ile sınırlı değil. Müşterilerimizin birçoğu alternatif güzergahlar arayışında. Burası çok kritik ve güven çok önemli. Türkiye ve Çin arasındaki Orta Koridor da çok önemli ama eksiklerin de olduğunu kabul etmek gerek. Bu koridoru cazip hale getirmek için neler yapılabilir?
Koridorların güçlenmesi için devletlerle birlikte çalışmak gerekir. Tüm ülkelerle uyumlaştırma sağlanabilir. Bölgesel anlaşmalar yapılarak ilgili ülkelerle sorunlar aşılabilir. Orta Koridor üzerindeki ülkelerin mallarının akışını nasıl kolaylaştıracağı önemli. Müşterilerin bu koridorda kalması için öncelikle mutlu olmaları gerekir. Karayolu taşımacılığı da Çin’i Avrupa’ya bağlama konusunda inanılmaz fırsatlar sunuyor. Çin ile karayolu anlaşmasını gerçekleştiren ilk ülke olan Türkiye’yi tebrik ediyorum. Çin’den gelen her şey öncelikle Türkiye’ye gelmiş olacak. Bu da Türkiye’nin payı ve önemini artıracak.

SÜRÜCÜ MÜYÜM? BEKÇİ MİYİM? ÇELİŞKİSİ

İnsan sermayesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Özellikle sürücülerle ilgili çalışmalarınız nedir?
İnsan sermayesi lojistik için çok önemli. Sürücülerin sınır geçişlerinde uygun tesislerin olmaması sektöre yeni girişlerin olmamasına yol açabilir. Ben TIR sürücüsü müyüm, aracın bekçisi miyim diyebiliyorlar. Sürücülerin bu araçları sürme isteğine ket vuracak hamleler yapmamak gerekir. Sürücülerin özel bir kategoriyle vize almaları lazım. Getirdiğiniz zorluklar iki tarafı da vurabiliyor. Vizelerin verilmesini kolaylaştırmak gerek. Çözümleri her bir ülkeye göre uygulamak lazım. Çevre için alternatif yakıtlara bakmalıyız. Sınır geçişlerinin dijitalleşmesiyle hızı artırmak daha kolay olacaktır. Araçların teknik iyileştirilmesi, aerodinamik, sürücüleri eğitmek ve performanslar... Tek bir bilet kullanımı teşvik edilebilir. Verimlilik modelini kullanmak önemli. Yüzde 51’lik bir emisyon azaltımını mevcut teknolojilerle sağlayamıyoruz.

Bir soru da, salondaki dinleyiciler arasındaki GEFCO Türkiye’nin eski CEO’su Fulvio Villa’dan geldi.

7 günde Irak üzerinden Körfez ülkelerine ulaştığınızı söylediniz. Bunu nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye’den Emirliklere yaptığımız ilk operasyonlarda, ilk 3 kamyon Irak’tan çıkıp Kuveyt’e boşaltma yaptı. Müşteriler, en uygun ve en verimli yol üzerinden taşınmasını ister. İlk operasyonlar başarılı bir şekilde ulaştıktan sonra başka tanıtımlar yapacağız. Romanya’dan gelen bir kamyon Irak’a oradan da Türkiye’ye gelebilecek.

Selçuk ONUR - LOJİPORT