EKOL, dev bir “insansız” depo hazırlığında
24.06.2025 08:45:25 |
215 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük depolama tesisi Lotus’u bünyesinde barındıran EKOL Lojistik, yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. Önemli oranda otomasyona dayalı yönetilecek yeni tesis, Lotus’un yaklaşık iki katı büyüklüğünde olacak.
Öncelikle en başından şunu belirtmekte yarar var. Ekol’ün karayolu operasyonlarının Danimarkalı DFDS şirketine satılmasıyla sıradan bir lojistik kuruluşuna dönüşeceğini düşünenler kesinlikle çok yanılıyor. Kargoda Koç Holding’in Sendeo şirketiyle birleşip Kolay Gelsin’i oluşturan firma, lojistik operasyonlarında da yine ezber bozan projelere imza atacak.İlk aşamada ülkenin tek çatı altında en büyük lojistik tesisi olan Lotus’a komşu geliyor. 2026 yılının Eylül ayında açılması planlanan tesis, bazı kritik bölüm ve işler dışında otomasyon sistemlerle yönetilecek. Bünyesindeki bütün lojistik tesisleri çiçeklerin adıyla markalaştıran Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul’un yeni tesise hangi çiçek adını vereceği şimdiden merak konusu oldu.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ “LOTUS” VE “SAHADASEN”
Ekol’ün, yıllar önce tüm enerjisini güneş panellerinden sağlayan projesini hayata geçirdiği gün ziyaret ettiğimiz LOTUS deposunu bu kez beyaz yakalı çalışanların sahadaki operasyonel süreçleri yerinde deneyimlediği “SahadaSen” projesi için gezdik. Lojistik süreçleri en yakından gözlemlediğimiz bu ziyarette LOTUS’un azametli görünümüne bir kez daha tanık olduk. Tesiste enerji sarfiyatının yüzde 70’i güneş panellerinden sağlanıyor. Türkiye’de ilk kez dikey depolama sisteminin kullanıldığı LOTUS, iklimlendirilmiş deposu ile de öne çıkıyor.Lotus, bir bina olarak yapılıp, sonradan lojistik depoya dönüştürülmemiş. En başından lojistik kullanıma uygun bir depo olarak tasarlanmış. Binanın mimarisi yine kuruluş aşamasında depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş, sismik raflar kullanılmış. Deprem yönetmeliği “C50 beton kullanacaksın” demişse, Lotus’ta C70 kullanılmış. Bina, tüm deprem regülasyonlarının öngördüğü malzemelerin bir üstü kullanılarak ortaya çıkmış. Lotus’ta yapılan her ilave, sismik hesaplarla gerçekleştirilmiş. Değil, bir rafı yapmak, rafın traversini değiştirmek için bile sismik bir danışmanlık firmasından görüş alınmış.Geçtiğimiz günlerde Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, ve projenin mimarı İcra Kurulu Üyesi Maksude İshakoğlu tarafından uygulamaya geçirilen SahadaSen projesi kapsamında, merkez ofiste görev alan tüm beyaz yakalı çalışanlar, Ekol’ün Lotus, Sakura, Lilyum, Yonca ve Nilüfer tesislerinde yarım gün süreyle toplamda beş gün görev alarak lojistik operasyonlara birebir katılım sağlıyor.
Bu uygulama sayesinde tüm çalışanlar, ürün ve iade kabul, antrepo, elleçleme, adresleme, ürün toplama, dağıtım, paketleme, ulusal dağıtım ve sevkiyat gibi temel lojistik süreçlerini doğrudan tecrübe etme fırsatı elde ediyor. Ekol’ün üst düzey yöneticileri ve yönetim kurulu üyeleri de, programa aktif olarak katılıyor.Projeyle ilgili hem beyaz hem de mavi yakalı çalışanlardan olumlu yorumlar aldıklarını söyleyen Ekol Lojistik İcra Kurulu Üyesi Maksude İshakoğlu “Bugüne kadar birçok beyaz yakalı çalışma arkadaşımız, tesislerimizi yakından görme ve süreçleri yerinde inceleme fırsatı bulamamıştı. Takım çalışmasına inanan bir şirket olarak, ‘SahadaSen’ projesiyle ekip arkadaşlarımızın sahadaki işin doğasını doğrudan deneyimlemesini sağlıyoruz. Projemizin, tüm çalışma arkadaşlarımızın birbirlerini daha iyi anlaması, yaptıkları işin etkilerini görmeleri açısından büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. Bu sayede daha önce sahayı yerinde görme fırsatı bulamamış çalışma arkadaşlarımız süreçlerimizi daha iyi anlarken, merkez ve saha ekiplerimizin aralarındaki bağ daha da güçleniyor. İlerleyen dönemlerde bu projemizi oryantasyon programımızın bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
lojiport