Gaziantep’te taşımacılık sektörü can çekişiyor
2.06.2025 10:56:24 |
Artan maliyetler, yakıt fiyatları ve zorluklarla boğuşan taşımacılık firmaları iflasın eşiğine gelirken, sektör temsilcileri yaşanan darboğazın derinleştiğini belirterek, acil müdahale çağrısı yaptı.
Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep’te, taşımacılık sektörü zorlu bir süreçten geçiyor. Artan yakıt fiyatları, yükselen lastik ve yedek parça maliyetleri, şoför bulma sorunları ve döviz kurundaki dalgalanmalar şirketlerin ayakta kalmasını güçleştiriyor. Sektörün önemli aktörlerinden biri şu açıklamalarda bulundu:
“Yakıt ve yedek parça fiyatları 5 katına çıktı. Araçlarımızı sanayiye sokmaya korkar hale geldik. İşler zararına dönmüş durumda, şoför bulmak neredeyse imkansız.”
Kazançlar Eriyip Giderler Katlanıyor
Firmalar, 3 bin dolarlık taşımacılık işini 1000–1500 dolar gibi düşük ücretlere yapmak zorunda kalıyor. Bu durum, sektörün kârlılığını ciddi biçimde etkiliyor. Ayrıca döviz kurundaki artış nedeniyle araçların değeri hızla düşüyor ve firmalar zarar ediyor. Şöyle devam ediyor:
“Araçlar aldığımız fiyatın çok altında satılıyor, yatırımımız buharlaşıyor. Mazot pahalılığı nedeniyle bazı araçlarda düşük kaliteli yağ kullanmak zorunda kalıyoruz, bu da motor hasarlarına yol açıyor.”
Gümrük ve Resmi Düzenlemeler Sektörü Daha da Zorluyor
Sektör temsilcileri, gümrük işlemlerindeki haksız uygulamalar ve kısıtlayıcı resmi düzenlemeler nedeniyle de büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle yabancı plakalı araçlara uygulanan ek ücretlerin, Türk firmalarına da yansıtılması rekabeti zayıflatıyor.
“Araç sayısı ve belge süresi sınırlandırmaları, sık arızalar ve dış ülkelerde yaşanan sorunlar işleri iyice çıkmaza soktu. Devletin bu konuda acilen destek vermesi gerekiyor.”
İflaslar Kapıda, Sektör Çöküyor
Birçok firmada iflas riski yükselirken, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren araç sayısı hızla azalıyor. Firmalar araçlarını satmayı ve sektörden çekilmeyi düşünüyor. Sektörün durumunu anlatan bir yetkili:
“Bugün kazandığımız para giderlerimizi bile karşılamıyor. 34 araçlı firmamızın yarısını satmayı düşünüyoruz. Vergiler, yüksek maliyetler ve piyasanın durgunluğu işimizi imkânsız hale getirdi.”
Sektör İçin Acil Müdahale Çağrısı
Taşımacılık sektörünün ayakta kalabilmesi için devletin kilometre bazlı ödeme sistemi, mazot desteği ve gümrük işlemlerinde adil uygulamalar gibi acil düzenlemeler yapması bekleniyor. Yoksa Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin lojistik kalbi olan bu sektör tamamen çökecek
KAYNAK: OLAYMEDYA.COM
LOJİPORT